2020 /  Masterclass over Latour's werk in relatie tot de MSC Zoe containnerramp op 1 jnauari 2019. Een masterclass van 45 minuten voor de schrijfwedstrijd 'Latour op het Wad' samen met Tjesse Riemersma.

2020 /  Samen met een interdisciplinaire groep studenten ontwierp ik project over het representeren van (het probleem van) onderwatergeluid in de Noordzee, waarmee we de eerste prijs behaalden. Het voorstel hebben we gepresenteerd op de Philosophy of human-technology relations conference en een prototype was kortstondig te zien tijdens in NEMO studio tijdens de manifestatie Stemmen van de Noordzee. Op dit moment bezig om te kijken of we het verder kunnen uitwerken.

anemone's auditory hairs.jpg

2020 /  A House Fled In A Hurry - A Moldova Zine. Gemaakt aan het begin van 2020, toen Marina Sulima en ik geen krant konden vinden in Chisinau. We besloten er zelf een te maken. Het werd een verzameling verhalen, briefjes en foto's die vooral gemeen hebben dat wij ze ten dele meemaakten, er verder over dachten en de rest verzonnen.

A house fled in a hurry Moldova Zine Jesse Havinga Marina Sulima

2018 / Bespiegelingen over aanraken op de Avond van de aanraking,

uitgesproken tijdens de gelijknamige boekpresentatie van Harm ten Napel's Om aan te raken

Nieuwjaarszinnen /

'Gasbedrijven domineren Gronings onderzoek naar 'duurzame' energie' / Geschreven door Ties Keyzer en Mira Sys, ten dele gebaseerd op onderzoek van Tjesse Riemersma en mij.

“Speaker voor de deaf raakte de jury diep, zowel intellectueel, visueel als emotioneel. Dit project laat je anders kijken en denken. De verschillende, prachtig vormgegeven gehoorzintuigen van onderwaterwezens, in contrast met de dovemansoren aan wie het appel is gericht, laten inzien hoeveel vormen van waarneming over het hoofd worden gezien en daardoor ontbreken op onze politieke kaart. Het project laat inzien hoeveel er is waar te nemen en hoeveel inspanning het van ons mensen vergt om dit te zien. Los van de intelligentie en creativiteit van het plan was de jury bijzonder onder de indruk van de manier waarop deze interdisciplinaire samenwerking met zoveel energie tot stand is gekomen, in deze verwarrende tijden.”

2020 /  Wandelexpedities in het kader van de manifestatie 'Welkom in het parlement der dingen!' Zone2Source nodigde mij uit om samen met de kunstenaarsduo's KCCM en De Onkruideniers op wandeltocht te gaan door het Amstelpark, wiens kunstwerken daar nog in ieder geval een paar jaar te zien zijn, totdat het park/de parkdienst ze onvermijdelijk weer opslokt.

Z2SOk28.jpg
Vrolijkheid_Photoshoot-47.jpg
Vrolijkheid_Photoshoot-01.jpg
KCCM.jpg